SEMINARIER SPELA ROLL VECKAN 13-19 FEBRUARI

Alla seminarier är kostnadsfria och sänds kl. 14.30-15.30 via Zoom. Du anmäler dig här senast 7 februari.

Måndag, 13 februari – Barnets perspektiv med Sophie Jahn från “Nattryttarna”
Sophie Jahn är författare till boken Pappas flicka på hästgården. Hösten 2022 var det premiär för tv-serien Nattryttarna, som är baserad på hennes uppväxt. Boken och serien skildrar hennes uppväxt bakom idyllen på hästgården. Sophie Jahn är ambassadör för Stiftelsen Trygga Barnen som stöttar barn och unga vuxna som växer upp i hem med missbruk.  Under seminariet delar Sophie med sig av sin uppväxt och hur du som vuxen kan spela roll för barn i din omgivning – för att historier likt hennes inte ska upprepas.

Under seminariet delar också Blå Bandet och Stiftelsen Trygga Barnen med sig av tips för hur du som vuxen kan agera när du misstänker eller vet att ett barn far illa.

Värdar för seminariet är Blå Bandet och Stiftelsen Trygga Barnen i samarbete med Studieförbundet NBV.

Tisdag, 14 februari – Forskning om unga med föräldrar som dricker för mycket
Det står klart att det är många barn och unga som upplever problem av deras föräldrars drickande. Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) berättar närmare om en ny svensk studie där man även har tittat på om och hur mycket detta påverkar ungas hälsa och sociala relationer. Vad finns det för kunskap att hämta och använda vidare?

Värd för seminariet är CAN i samarbete med Studieförbundet NBV.

Onsdag, 15 februari  – Stödgrupper som gör skillnad!
Många barn och unga som växer upp i hem där någon dricker för mycket har berättat att deras liv blir bättre när de fått delta i en stödgrupp. Hur kan man arbeta framgångsrikt med stödgruppsverksamhet? Och hur når man dem som har behov? Vi kommer att få många exempel från landet. Under seminariet deltar representanter från Kungälv, där kommunen och Svenska kyrkan samarbetar kring stödverksamheten.

Värdar för seminariet är Junis och Hela Människan i samarbete med Studieförbundet NBV.

Torsdag, 16 februari – Samtal med barn och ungdomar
Vad i samtal är det egentligen som skapar förändring och motivation? Under detta seminarium kommer psykoterapeuten och socialpedagogen Petter Ivarsson att prata om att samtala med barn och unga. Hur kan vi utveckla vår förmåga till samtal och bemötande? Vad säger forskningen?

Petter Iwarsson är legitimerad psykoterapeut och socialpedagog med vidareutbildning inom handledning och familjebehandling. Efter många år som sakkunnig på Bris arbetar Petter nu med psykoterapi, föreläsning och utbildning i egen regi samt som skolkurator. Petter är författare till böckerna Samtal med barn och ungdomarSamtal i skolan – en möjlighet till utveckling och Du behövs som vuxen.

Värd för seminariet är Nätverket de Glömda Barnen Västra Götaland i samarbete med Studieförbundet NBV.

Skriv insändare

 1. Vad vill du uppnå?
  Tänk efter före. För vem skriver du? Och hur vill du framstå? Allt detta påverkar hur du ska skriva din insändare.
 2. Bli publicerad och läst!
  En insändare som ska bli publicerad och läst ska uppfylla tre kriterier. Den ska helst vara kort (runt 1000 tecken brukar vara bra), aktuell och lokal.
 3. Gör inte allt själv
  Låna gärna andras argument, men använd egna formuleringar.
 4. Kolla igenom texten innan du skickar
  Läs gärna igenom den högt för dig själv. Finns där onödiga meningar eller ord som kan strykas? Kan du göra språket enklare genom att ta bort komplicerade ord? Se också till att alla namn är korrekt stavade och att alla siffror och andra fakta är korrekta. Be gärna någon annan läsa igenom innan du skickar in din insändare
 5. Underteckna rätt och smart
  Det bästa är att skriva under med ditt eget namn och inte med en anonym signatur – sådana insändare betraktas av många som lite suspekta.

Tipsen är lånade och något omskrivna med inspiration från Accents webbartikel från 2010 som är skriven av Johan Örjes. Hans tips finns i sin helhet här.

Några fakta:

 • 15 procent av alla barn i Sverige, alltså 320 000 barn, har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem enligt en översikt från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.[1]
 • Barn som lever i en familj med missbruk berättar att de kan känna nedstämdhet, ilska, skam och utanförskap, oro och osäkerhet samt rädsla då en förälder har druckit eller tagit droger[2].
 • Det är vanligare att elever som levt med en förälder med missbruk har utsatts för fysisk och psykisk misshandel samt sexuella övergrepp av vuxna inom och utanför familjen jämfört med elever som inte växt upp så [3].
 • Sju av tio elever som har en förälder med ett missbruk, psykisk ohälsa eller som utsätter dem för våld uppger att deras hemsituation har påverkat skolarbetet negativt. Fyra av tio har någon gång funderat på att hoppa av skolan på grund hur av de har det[4].
 • Den svenska befolkningen dricker enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som mest alkohol under sommaren och under december – då julfirandet äger rum[5].
 • Använd Junis kommunrapport (www.junis.se/rapport) för att ta reda på hur många barn som växer upp i familjer med missbruk som får stöd och använd dom siffrorna i din insändare.

Du kan också läsa fler tips på IOGT-NTOs hemsida i den alkoholpolitiska verktygslådan här.

Du kan ladda ner källhänvisningarna här.

TEMAN

Du kan ladda ner ett dokument här där du har mer tips och idéer samt underlag för din insändare.