I mellandagarna bjöd vi in fotbollsproffset Jonna Andersson till ett samtal när hon var hemma på julledighet i sin hemstad Mjölby.

Tisdag 28 december arrangerades en Vit Jul-aktivitet i Mjölby då IOGT-NTO Sydost, NBV Öst och Junis i Östergötland välkomnade fotbollsproffset Jonna Andersson till IOGT-NTO-lokalen David på Parkgatan 9. Andersson som ursprungligen kommer från just Mjölby var hemma på julledighet från vardagen som försvarare i engelska Chelsea FC Women, där hon spelat sedan vintern 2017.

Föreläsningen med efterföljande frågestund besöktes av ungefär 20 personer och handlade om Anderssons fotbollskarriär från tiden i Mjölby AI och Linköpings FC till Sveriges Damlandslag och Chelsea. Vi fick bland annat en inblick i hur det kändes att vinna OS-silver i Rio de Janeiro 2016, då hon själv var tvungen att skjuta en straff som räddades av kanadensiske målvakten Stephanie Labbé i den förlängda finalmatchen. Andersson berättade hur det fortfarande svider att ha ”förlorat guldet” och att hon dessförinnan inte hade skjutit straffar sedan ungdomstävlingarna i Gothia Cup.

Som avslutning skänkte Andersson bort en signerad matchtröja som kommer att hängas upp i taket i I.N-lokalen i Mjölby.

Extra

Moderator för Vit Jul-samtalet var Johnna Svenneling som passade på att ställa fem snabba frågor till Jonna Andersson i inledningen. Hennes svar är markerade med tjockare text:
1. Katt eller hund
2. Köttbullar eller pannkakor
3. Jul eller nyår
4. Måns Zelmerlöw på svensk tv eller engelsk tv.
5. Mjölbys rondellpotatis eller Big Ben.